Keresés ebben a blogban

2009. november 8., vasárnap

Kezdet 3.

A mai csokorban utoljára a kezdetekről:
Judas Priest



Történetük korábbra tekint vissza a '80-as éveknél, de igazából az 1980-as British Steel-el robbantak be a köztudatba. Az album a "metál isteneknek" köszönhetően elég fémesre, gyorsra és "lüktetőre" sikeredett (Halford hangjára is a fémes sikoly volt jellemző). Általánosságban elmondható, hogy a kezdetekre nagy hatással volt maga a NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal-Újhullámú Brit Heavy Metal) irányvonala is.
Például még az olyan bandák, mint az Iron Maiden és a Tank!



Másrészről sok amerikai thrash banda (köztük a Slayer) is esküszik a Black Flag nevű hardcore-punk banda hatására, melynek az aggresszivitást, a tempót és a szövegtémákat is köszönheti a műfaj. Szóval:



Megemlítem még a németek oldaláról az olyan zenekarokat, mint például a Grave Digger, illetve az Accept bandákat (ezek főleg a germán thrash vonalra voltak hatással). Észrevehetően aggresszívabb az ének (sokszor károgósabb, "torokhangúbb") és a zene már-már bizony átesik a ló túloldalára, meghaladja a szimpla heavy metal kereteit (speed metal kategóriának is nevezik néha, mely szintén ekkor jött létre).
Tehát Accept:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése