Keresés ebben a blogban

2009. november 10., kedd

Az "igazi" thrash megjelenése?

Nos, a thrash kezdeti korszakára áttérve először is leszögezném a dátumokat: az első igazi thrash demó '81-ben jelent meg. Ez volt a Metal Church Red Skies című felvétele! (A videó természetesen későbbi, nem találtam megfelelő minőségűt róluk korábbról...)



Őket követte a Metallica! Az ő '82-es demójuk volt a második Power Metal néven. Egy archív felvétel tőlük... (mikor még nem Poptallica voltak)! - a kezdés kicsit érdekes... :) Azért nem szarral gurigáztak '83-ban... hehe.



1983-ban ki is adták első albumukat (Kill 'Em All), mely akkoriban nagyon kemény zenének számított! A fanok is felnőttek a zenéhez, a glam és a korábbi heavy metalok már túl kevesek voltak, nem volt bennük akkora erő és aggresszivitás, mint ebben az albumban! Megjelentek a thrasherek, akik utálták a disco-rockot és a "női kinézetű" glam fanokat. Akkoriban még gyakran speed, vagy power metalnak is nevezték ezt a fajta muzsikát, de ezek a stílusok később lényegesen elkülönültek!

Másik fontos állomás a Slayer első albuma, mely szintén '83-as megjelenésű! Show No Mercy címen (beszédes név az tutti) letarolta a fejeket. Addig szintén hallatlan aggresszivitás, erőszak, sebesség! Az ekkori albumok keverése és hangzása mai füllel már vékonynak, és rossz minőségűnek tűnhet, de akkoriban nem ez volt a fontos a fanoknak!



A legfontosabb alapokat ezzel le is tették ezek a bandák (persze rajtuk kívül voltak bőven olyan thrash metál hordák, melyek ekkor már léteztek egy-két éve, de hanghordozó megjelenése szerint ők a '83-as év nyertesei). Magára a zenére jellemző a duplázó használata a doboknál, a palm-mutingelt riffek (tenyérrel tompítás), illetve a le-föl-le való gyors pengetések (reszelés) a gitároknál, mindez komplex módon! Összetett riffek dominálnak, az egy-két akkordos punk és hardcore témák végleg elbújhattak ekkora dara mellett...

1984-től aztán végleg beindult a pokol!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése