Keresés ebben a blogban

2009. november 13., péntek

Aranykor az USA-n kívül...

Az USA-beli bandákon kívül természetesen minden ország kitermelte a maga brigádjait.
A létrejött legfontosabb stílusok területekhez kötve:

- germán thrash: Kreator, Sodom, Destruction, Tankard, Darkness, Violent Force, Holy Moses, stb... Kereskedelmi szempontból az első három lett a legsikeresebb/híresebb. Ők a nagy germán thrash hármas! A stílusra jellemző: károgósabb (enyhe black metal beütés) ének, nem annyira bonyolult gitártémák (mint a bay area vonal, de ugyanakkor eléggé adrenalinbomba zenék :)) és néhol eszelős gyorsaság!








-dél-amerikai thrash: legjelesebb képviselő a Sepultura, de rajtuk kívül számos brutális banda is megjelent. Például: Korzus, Sarcofago, MX, Torture Squad stb...
A zene közelebb van a korai death metálhoz (semmiképpen sem az Anthrax vonal!), brutális mély (néhol hörgős) ének, tekerős gitártémák és erős dobvágták, duplázás aktívabban stb...







-kanadai thrash: Annihilator, Anvil, Exciter, Voivod, Sacrifice...
Nem tudok róluk túl sokat mondani, nem annyira elkülöníthető a stílus, inkább az USA-belire hajaz. Persze ott a Voivod, ami progresszív metállal keveri/keverte a thrasht, vagy az Annihilator, ami Jeff Waters gitáros, énekes, mindenes saját projectjének számít már vagy 20 éve, és mégis odaver technikában bárki orra alá!





-crossover: nem köthető túlságosan területhez (USA-ban volt a legkedveltebb), de más stílussal bír! Lényege, hogy a zene egyik részét a punk/hardcore-ból meríti és keveri töményebb hangzással, torzítással, thrash rifekkel. Ilyen bandák: D.R.I., Cryptic Slaughter, M.O.D., S.O.D, Wehrmacht, de még a Nuclear Assault is bizony ide sorolható!




Ezek a legfontosabb területek/stílusok véleményem szerint, persze rengeteg banda mixeli a hatásokat, stílusokat, lényeg, hogy hengereljen :). Egy thrash banda nem lehet gyenge, nyálas, glam-beütésű, de ugyanakkor nem összetéveszthető egy true old-school death metállal sem. Szerintem ezek után felismeritek, hogy mi THRASH és mi nem :D!

Folytatom a magyar thrash-korszakkal, ami nem élt meg sokat, de adott jó bandákat!

2 megjegyzés:

  1. A crossover thrash-t manapság a Municipal Waste műveli a legmagasabb szinten, őket ismered? Ajánlom figyelmedbe, különösen a The Art of Partying üt nagyot tőlük!

    VálaszTörlés
  2. igen ismerem őket :)! nagyon jó muzsikát nyomnak és tényleg ők a legsikeresebbek mostanában.

    VálaszTörlés