Keresés ebben a blogban

2009. november 12., csütörtök

Az aranykor

1984. Fontos dátum, sőt fontos időszak. Sokszor elgondolkoztam azon, hogyha például anno nincs Metallica, vagy Slayer, akkor kaptak e volna ekkora inspirációt a későbbi bandák. Egyáltalán lenne e durvább zene a heavy metálnál?
Minden bizonnyal lenne, max. néhány évnyi késéssel... Hiszen ez az a korszak, amikor nagyon sok sebességre és agresszióra fogékony banda jelent még meg. (A bukáshoz -90-es évek- részben ennek is volt köze, túltelített lett a piac, stb...-> erről még később.)

Nos, '84-re kialakult már a nagy thrash négyes: Metallica, Slayer, Anthrax és Megadeth!

Lássuk először az Anthrax-et: New York, ennek köszönhetően (később) hardcore hatások a zenében. Első albumuk a Fistful of Metal (1984), melyen még egy korábbi énekes alázott, folytatta a kialakult hagyományokat, igaz valamivel egyedibb módon. Később ugyanis eltávolodtak a szögecses-bőrkabátos, sátánistának titulált és közhelyesedő témáktól/ízléstől, ehelyett viccesebbre vették a figurát és sokminden másról zenéltek. Kinézetük sem a Venom-éhoz hasonló, rövidgatya, színes pólók, sokszor rajzfilm-és film figurák a gitárokon és ruhákon. Mindezek ellenére zenéjük a Belladonna korszak idején teljesedett ki és hengerelt (kereskedelmi szempontból is!), ezért tartozhatott a "nagy négyes" közé. A '90-es évek elején váltottak: énekescsere, stíluscsere, eltávolodtak a thrash-től. Azt mondják, hogy a 2003-as albumukkal anno visszatértek a stílushoz (szerintem nem), de az igazi thrash ízt reményeink szerint visszahozzák az új albumukkal, amin az ördög sem tudja, hogy ki fog énekelni...



Megadeth: nagyon fontos zenekarnak tartom, bár több haverommal diskuráltunk arról, hogy hiába mondják thrash metálnak, én inkább sokszor a speed és a heavy határmezsgyére tenném! Ezzel most lehet, hogy csökken az amúgy sem nagy presztízsem :), de szerintem ez van! Sokszor azon cívódunk, hogy régi Metallica, vagy régi Megadeth, számomra 1:0! Megmondom miért, de lehet, hogy tudjátok: Dave Mustaine egy gitárzseni, ez nem vitás. Kitették a Metallicából, mert sokszor nem volt beszámítható állapotban, és ezért bosszút esküdött ellenük. Ez lett a Megadeth!
Sokaknak szemet szúr a "vinnyogós" ének, nekem inkább az, hogy az első 3 Metallica album szerintem bármelyik albumát leveri zúzás terén (a thrash műfaj kereteinek megfelelően)! Ne értsetek félre, szeretem a Megadeth-et is, de egyszerűen néha már sok az egy számra eső "10 perc" szóló és túlcifrázás. Sok számban érzem azt, hogy túl sok az énekszöveg és a riffek csak aládolgoznak az éneknek. Bocsi Dave... (mindettől függetlenül is egy Isten a szakmában).!



Ennyit a legnagyobbakról! Folyt. köv...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése