Keresés ebben a blogban

2009. december 10., csütörtök

Új korszak: a 2000-es évek! Avagy az újjászületés...

A 2000-es években mintha bomba robbant volna. Előbb csak egy kisebb fajta, majd néhány évre rá atom!!!
A '90-es évek thrash-haldoklása és a stílus kimerülése/piaci telítettsége után 2000-2001 környékén életjelet adott a műfaj.
Nos, hogy miért is? Ott van például a Destruction: a '90-es évekbeli szarozás után 2000-ben kinyomták az All Hells Break Loose-t, majd a The Antichrist c. lemezt. Ezzel újra visszatértek a totális pusztítás zenéjéhez, annak ellenére, hogy a '90-es évekbeli anyagaikat
fel sem tüntetik, mint hivatalos cuccot (megjegyzem ezek elég lightos, csak thrash ízű zenék).
Vagy ott a Kreator! A 2001-es Violent Revolution tőlük már más utakon jár, mint a "furcsa" Outcast (1997) és Endorama (1999).
Azóta is töretlenül tolják a thrash-t a 2005-ös Enemy of God-dal és a 2009-es Hordes Of Chaos-sal! FUCK YEAH!
Ha már német vonalon vagyunk, számomra az egyik favorit thrash banda makacssága tűnik ki! SODOM!!!!
Ők nem nagyon variálták a stílust a Persecution Mania óta! Imádom őket! Onkel Tom nem az a divatember típus, így zenéje is végig a kevesebb
, de annál masszívabb rajongó rétegnek szól azóta is! Tőlük nagyon várom a következő mészárlást CD formájában, SAW IS THE LAW!
Az Exodus amcsi oldalról a Tempo of the Damned-del (2004) tért vissza a haldoklás után. Jó az album, de nálam akkorát nem ütött, mint a többi visszatérő!
Az Anthrax számomra érdekes: a 2003-as WCFYA óta nem adtak ki új albumot, de nekem már az se jött be, még mindig popzene, hiába a keménykedés (valszeg az
akkori énekes John Bush hangjának nem tetszése miatt is mondom ezt). Tőlük félek, hogy mit adnak ki, hallottam youtube-on egy-két új számot, azok már talán jobbak voltak,
mint ezek a "nu-metál-pop-punk" stb. szagú '90-től '03-ig zenéik!
Érdekes a Metallica és a Megadeth sorsa is! Most nagyon rajta vannak megint a thrash-en, bár sokan nem tekintik őket őszintének, és még mindig vannak "fura" számok
mindkét banda zsír új albumán, de nekem speciel mindkettő bejött! Így tovább!
Sepultura: nekem a 2000-es munkásságuk abszolúte semmit mondó, Cavalera fiúk kilépése (90-es évek) óta számomra halott a zenekar. Sajna a néger hangja nem jön át, nagyon semmilyen módon üvöltözik.
Testament: ők mindig is thrash-t játszottak, maximum a '90-es évekre náluk is bejött a death-metálos hörgés! Ami nekem nem tetszik! Jól nyomja, kellően mély és becsülöm mint állat, de nem az én stílusom! A 2008-as Formation of Damnation fasza lett, elég erős kis anyag!!!

Szóval vannak nagy nevek, akik feltámadtak halottaikból (lásd még: Onslaught, Death Angel, Sacrifice, Nuclear Assault, Forbidden stb...), de lássuk a friss húsok, a most 20 éves thrasher arcok brigádjait! Merthogy ilyenek is vannak!
Bonded By Blood, Violator, Fueled By Fire, Evile, Warbringer, Toxic Holocaust, Havok, Municipal Waste, Gama Bomb...
Na ők a reménységeim! Nincs semmi bajom az "öreg" fiúkkal sem, de 40-45 évesen teljesen más már a színpadkép, teljesítmény, várható lemezkiadás esélye stb., mint ezeknél a 2000-es bandáknál!!!
Több esély van arra is, hogy őket többször lássa nálunk az ember, mint mondjuk az Exodus-t (ami megjegyzem Zetro nélkül egy metalcore-nak tűnő valami).
Masszívabb a hangzás, jobbak a hangszerek, a stúdiók stb., ezért olyan anyagok jönnek ki, amik letépik az ember fejét! A témák és az énekstílus teljesen hasonlóak a '80-as évekbeliekhez, de nem is ez a lényeg. Ők nem megújítani akarnak, hanem feltámasztani és élvezni azt, amit csinálnak, amit legalább ők szeretnek!

Itthon is van egy kis felzárkózás, bár nagyon kevés esélyt látok itt a thrash bandák sikerének, a közönség, a kiadók és a pénzügyi dolgok miatt! Ezenkívül a legjobbakat kívánom a következő magyar! bandáknak: Concrete, Keeper Of Dreams, Mörbid Carnage, Drünken Bastards, Zsarnok, Nuclear Beast, Morfium és minden más oldschool-hithű zenész arcnak! (Sajnos egyik kedvencem a Tremor feloszlott, pedig istenien tolták!

Hát ezért hajrá fiúk, itthon és "odaát", vigyétek ezt a megtépett, csatakos, rojtos zászlót tovább a harctéren!
Remélem hazánk is részesül ebben a mostani thrash-fellángolásban, de ne legyen belőle divat. Rohadtul unnám a Nuclear Assault felvarrós srácokat 20-asával látni a buszmegben, úgy hogy lehet hogy csak a Metallica-t meg az Anthrax-et ismerik, otthon meg szól a
Depresszió nevű méltán sikeres zenekar!

Videók, szép sorban a cikknek megfelelően:

Az "öregek" ma:














...és a fiatal thrash bestiák:

















...és még sokan mások! Keep the TRUE metal alive!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése